Скочи на садржај

BAROKNI BEOGRAD

BAROKNI BEOGRAD

Beograd je pod upravom Austrije, kao dela Habsburške monarije, bio u tri perioda: od 1688-1690, od 1717-1739. i od 1789-1790.
Pojava baroka u Beogradu vezana je za period kada je austrijska vojska  drugi put osvojila Beograd 1717. godine pod komandom princa Eugena Savojskog. Obnova je počela odlukom Eugena Savojskog da Beograd bude utvrđen u skladu sa savremenim graditeljskim iskustvima. Novi barokni izgled Beograda zamislio je arhitekta Baltazar Nojman, a inženjer Nikola Doksat de Morez pripremio je plan obnove.
Kada su, posle zaključenog Beogradskog mira 18. septembra 1739. godine, Austrijanci bili u obavezi da poruše sva spoljašnja utvrđenja grada i novoizgrađene sakralne objekte, samo je beogradska tvrđava zadržala izgled koji su austrijski graditelji projektovali.

Najveća građevina, tzv. Aleksandrova kasarna sagrađena 1726. godine nosila je ime  princa Karla Aleksandra Virtemberškog, koji je bio je prvi predsednik Beogradske administracije. Po odredbama mirovnog ugovora sklopljenog u Beogradu 18. 09. 1739. godine, kao javna građevina od strateške važnosti, do temelja je srušena nakon povlačenja Austrijanaca.
Samo su dve građanske kuće sačuvane iz perioda austrijske uprave: jedna u Gračaničkoj 10, druga u Dušanovoj 10.

BAROK U BEOGRADU

U tri perioda Beograd je bio pod upravom Austrije u periodu 17. i 18. veka. Najveća rekonstrukcija Beogradske tvrđave odvijala se između 1723. i 1736. godine Počela je obnova tvrdjave , ali i delova grada izvan tvrdjave. je obnova tvrdjave , ali i delova grada izvan tvrdjave.

NASLEĐE BAROKA

Barokno nasleđe je slabije očuvano, zbog različitih istorijskih okolnosti. Ono se danas može najbolje videti na Kalemgdanu u delu Beogradske tvrđave. Ipak, ostataka ima i u centralnoj zoni grada.

BEOGRADSKA TVRĐAVA

Najobimnija rekonstrukcija Beogradske tvrđave dogodila se u periodu austrijske obnove, kada su na današnjem Kalemgdanu podignute infrastrukturne građevine poput: Rimskog bunara, barutnog magacina, i dr.

STAMBOL KAPIJA
SAHAT KAPIJA
KAPIJA KARLA VI
VIDIN KAPIJA
LEOPOLDOVA KAPIJA
SAVA KAPIJA
DEFTERDAREVA KAPIJA
MRAČNA KAPIJA

Administrator stranice i dron operator: Andrija Soković, koordinator grupe: Mila Popović, fotograf i istraživač Dimitrije Vasiljević, administrator društvenih mreža Milena Marković, istraživač Darija Njego