Скочи на садржај

RIMSKA DVORANA U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA

GDE SE NALAZI?

Rimska dvorana se nalazi u sutorenu Biblioteke grada Beograda, koja se nalazi na adresi Knez Mihaila 56.

ISTORIJAT I IZGLED

Sredinom osamdesetih prošlog veka, prilikom rekonstrukcije Biblioteke grada Beograda u njenim podrumskim prostorijima otkriveni su ostaci kamenih temelja jugoistočne kapije (porta decumana) kastruma legije IV Flavije i tako je ovaj deo građevina postao poznat kao Rimska dvorana. U periodu boravka ove legije negdašnji Singidunum je doživeo prosperitet i uspešno se branio protiv napada Varvara.

Mapa Rimskog kastruma Legije IV Flavije u Singidunumu

Rimska vojna utvređenja (castrum) su uglavnom imala četiri kapije kao glavni sistem odbrane grada. Za sada su otkrivene dve kapija Singidunuma, jedna je južna, porta decumana, a druga, severna, na Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

Porta decumana bila je monumentalna građevina, dugačka 28 metara, široka 9 metara i procenjuje se da je bila visoko preko 20 metara. Time je bila jedna od najviših građevina antičkog Beograda. Imala je tri prolaza - jedan širi u sredini namenjen za prolaz kola i dva manja namenjena za pešake.
Kapiju su branila dva pravougaone kule. Danas je vidljiv samo temeljni deo prolaza i severoistočne kule, dok se veći deo ostataka nalazi ispod prostorija Biblioteke.
U unutrašnjosti severoistočnog prolaza otkrivena je olovna cev koja je služila da kastrum snabdeva vodom. Voda je prolazila kroz zidane podzemne kanala sve do kupatila, kuhinja, česmi i fontane unutar kastruma.
Otkrivene su i antički ostaci dve ulice ispred Biblioteke koje su se od jugoistočne kapije kretale kroz civilni deo utvrđenja. Ove ulice se delimično poklapalju sa današnjim ulicama Vasinom i Knez Mihailovom .

Rimska dvoranaDanas, ovaj prostor predstavlja spoj arheološkog nalazišta i ustanove kulture, te se još 1986. godine u Rimskoj dvorani održavaju javni skupovi, književni susreti, promocije knjiga i ostali kulturni događaji.

Rimska dvorana

Pripremio i fotografisao : Petar Đapić