Скочи на садржај

AMAM KNEZA MILOŠA

Amam kneza Miloša nalazi se u Parku Gavrila Principa, iza zgrade za fotogrametriju u ulici Admirala Geprata 14.

ISTORIJAT

Amam je sagrađen 1838. godine uz nekadašnji dvor kneza Miloša, koji je srušen u bombardovanju Beograda 1941. godine.  Nalazi se  na prostoru nekadašnjeg  Finansijskog parka u kojem se nalazio Konak kneza Miloša, poznat i kao Knežev dvor u Savamali, koji se gradio u periodu 1829-1837.godine.

Dvor kneza Miloša, srušen

Dvor je zahvatao veliku  površinu Finansijskog parka,  a delo je graditelja koji su učestvovali u različitim periodima u njegovoj izgradnji  austrougarskog graditelja Franca Dobija i  slovačkog građevinskog inženjera Franca Jankea. Zgrada je sagrađena u klasicističkom stilu, sa  propratnim pomoćnim objektima kuhinjom, zgradom za poslugu i amamom, i završena  je 1838. godine. Dvor je imao pravougaonu podužnu osnovu i imao 24 sobe, opremljene  nameštajem u skladu sa tadašnjom evropskom modom.

Knez Miloš,  zbog različtih istorijskih okolnosti, nije ni boravio u njemu, a 1841. godine knez Mihajlo ga je ustupio Ministrastvu finansija.

Amam je, za razliku od dvora ostao sačuvan, ali je više puta rekonstruisan, poslednja rekonstrukcija bila je 1996.

 

AMAM

Amam pripada tipu privatnih hamama, u kojem nije bilo bazena, već korita, tzv. halvati u kojima se kupalo. Svako korito imalo je svoju česmu.
Sagrađen je 1837/1838 pretprostavlja se po planovima graditelja Hadži Nikole Živkovića, koji je gradio i ostale zadužbine kneza Miloša.
Pravougaone je osnove, natkriven plitkom kupolom sa staklenim klobucima koji omogućavaju unos dnevne svetlosti.

Unutrašnji izgled kupole sa staklenim klobucima

Glavne prostorije amama su :šedrvan-gardaroba, kapaluk - centralna prostorija za odmor, halvat prostorija za kupanje, hazna - rezervoar za vodu, i ćulan odn, ložionica.

Ostaci unutrašnje dekoracije

Danas je amam, koji je u od 1954. pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture, deo privatnog restorana.

Ulaz u privatni restoran iz kojeg se ulazi do amama

Pripremila: Ana Sarić