Скочи на садржај

KUĆA CVEĆA

GDE SE NALAZI?

Kuća cveća se nalazi u okviru Muzeja Jugoslavije u Ulici Mihaila Mike Jankovića 6, na opštini DedinjeU blizini ovog objekta nalazi se vila ,,Mir", Hajd Park i Stadion JNA.

ISTORIJAT

Kuća cveća je sagrađena  1975. godine po projektu Stjepana Kralja, kao zimska bašta za  tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tada se nazivala „Cvećara“. Nalazila se relativno blizu Titove rezidencije u Užičkoj 15, pa je on u njoj provodio dosta vremena tokom boravka u Beogradu.

Po njegovoj želji, Tito je sahranjen u Kući cveća 8. maja 1980. godine, samo 4 dana nakon smrti. U tom trenutku se smatralo da je neprimereno preimenovati Titovo poslednje počivalište u grob ili mauzolej tako da je nastao naziv Kuća cveća koji se i dan-danas koristi. Od njegove sahrane pa sve do 4. maja 1992.(raspad SFRJ-a), počasna straža garde JNA je čuvala Titov grob.

Sahrana Josipa Broza Tita

Ubrzo posle Titove sahrani, Kuća cveća je postala mesto koje su posetili milioni Jugoslovena,koji su ili samostalno ili organizovano dolazili da izraze počast bivšem predsedniku. Već  1982. godine je osnovan Memorijalni centar „Josip Broz Tito“, u čiji su sastav, pored Kuće cveća ušli - Muzej „25. maj“, Rezidencija (vila u Užičkoj 15), Bilijarnica, Lovačka kuća, Stari Muzej i Spomen zbirka (vila „Mir“), kao i obližnji Muzej „4. juli“.

Godine 1996. je odlučeno da se Kuća cveća pripoji Muzeju Istorije Jugoslavije.

1997. nakon izbora, tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević je za svoju rezidenciju izabrao prethodno Titovu u Užičkoj 15 koja je bila u blizini Kuće cveća. Tada je izgrađen zid koji je odvojio rezidenciju u Užičkoj 15, vilu „Mir“, Biljarnicu i Lovačku kuću od Starog muzeja, Kuće cveća i Muzeja 25. maj.

 

 

 

IZGLED

Kuća cveća se sastoji iz centralnog dela u kome se nalazila fontana, koja je uklonjena da bi se napravilo mesto za Titovu grobnicu, i prostorija za rad i odmor koje su se nalazile oko centralnog dela. Na suprotnoj strani u odnosu na ulaz se nalazi terasa sa pogledom na Beograd. Spolja je obložena žutom fasadnom ciglom, a iznutra mermerom iz okoline Aranđelovca .

Maršalska uniforma Josipa Broza Tita

Stalna postavka u kući cveća danas se sastoji od spomen-sobe u kojoj se posetioci mogu upisati u knjigu žalosti i izložbenog dela u kome se nalaze lokalne, republičke i savezne štafetne palice koje je omladina Jugoslavija nosila povodom Dana mladosti koji se proslavljao na Titov rođendan 25. maja.

Kolekcija štafeta mladosti

 

Pripremila: Sofija Jovanović