Скочи на садржај

CRKVA SVETOG ANTUNA

GDE SE NALAZI?

Crkva Sv. Antuna Padovanskog  nalazi se na Zvezdari, u blizini Crvenog Krsta, u Bregalničkoj ulici.

ISTORIJAT

Prostor gde se crkva danas nalazi, 1926. godine otkupljuju franjevci i iste godine na tom mestu podižu samostan.

Izgradnja crkve počinje 3 godine kasnije, prema nacrtima slovenačkog arhitekte Jože Plečnika. Na praznik Bezgrešnog Začeća 1933. godine, crkva je osveštana. Crkva je bila posvećena katoličkom svešteniku Antonu Padovanskom, u spomen na 700 godina od njegove smrti.

Nakon Plečnikove smrti, 1957. uputstva za gradnju preuzima njegov učenik Janez Valentinčić.

Toranj je dograđen 1962. godine, ali vrlo brzo zbog nedovoljno dubokih temalja, toranj je počeo da se krivi.

Ova monumentalna građevina utvrđena je za spomenik kulture 2010. godine.

ARHITEKTURA I SPOLJAŠNJI IZGLED

Osnovni oblik ove građevine je rotonda, sa apsidom na istoku, tremom na zapadu i cilindričnim zvonikom sa jugoistočne strane. Osnova crkva  podseća na kip Svetog Antuna sa detetom Isusom na rukama. Toranj-zvonik visok je 52 metra, prečnika 9 metara, dok je crkva visoka 25. Na vrhu je postavljen 3,70 metara visok krst, izrađen od belog čelika. Zvonik je blago nagnut, što crkvi daje specifičan spoljašnji izgled. Trem sa drvenom nastršnicom nose tri para vitkih stubova. Sagrađena je u stilu modernizma po ugledu na ranohrišćansku i ranovizantijsku arhitekturu.

UNUTRAŠNJOST CRKVE

Glavni prostor ima prečnik od 25 metara i sastoji se od po tri konhe sa severne i južne strane i glavnog oltara. Glavni oltar nalazi se preko puta ulaza, a pod njim nalazi se kripta. Veliki oltar rađen je od blistavog crnog mermera.

Ispred oltarskih stepenica postoji i drugi oltar, koji je tu postavljen nakon Drugog svetskog rata. Na zidu iznad glavnog oltara nalazi se kip Svetog Antuna koji je delo  vajara Ivana Meštrovića. Kip je visok 2.75 metara i rađen je u bronzi. Zbog velike visine crkve formirane su i tri galerije.

 

Osnova Crkve Sv. Antuna u Beogradu

 


Pripremila: Ana Serafijanović