Скочи на садржај

ZINDAN KAPIJA

GDE SE NALAZI ?

Zindan kapija je kompleks koji osim kapije čine i dve masivne kule. Nalazi se iza Leopoldove kapije.

ISTORIJAT

Zindan kapija je podignuta sredinom 15. veka u periodu stalnih napada Osmanske imperije, na tada ugarski, Beograd. U tom trenutku je bila glavni kopneni ulaz u Gornji grad. Predstavlja tip utvđenja koji je nastao na prelasku sa hladnog na vatreno naoružanje. Tokom vremena , ona je pretrpela brojne izmene, a najveća rekonsrukcija je bila tokom austrijske obnove tvrđave u 18. veku. Tada su ispred kapije izgrađeni fortifikacioni zidovi, pa je kapija izgubila odbrambenu funkciju i služila je kao tamnica. Otud i naziv kapije, jer zindan na turskom znači tamnica.
U odbrambenom zidu ispred kapije sagrađena je Leopoldova kapija, a tada je sagrađen i barutni magacin u podnožju bedema.
Tokom restauracije 1938 godine došlo je do novih izmena u izgledu kompleksa, a radovi na obnovi su nastavljeni i kasnije, i traju sve do danas.

.

IZGLED

Zidana u periodu dok je Beograd bio pod ugarskom vlašću, Zindan kapija se razlikovala od starijih srednjovekovnih kapija na Beogradskoj tvrđavi, kako po dimenzijama, tako i po tehnikama zidanja. Današnji kompleks Zindan kapije čini skup različitih dogradnji i prepravki koje su u velikoj meri izmenile izvorni izgled. Od Leopoldove kapije drvenim mostom se prolazi ka prostoru Zindan kapije. Zindan kapija sastoji se od prolaza kapije sa dve polukružne kule. Na bočnim zidovima se nalazi po jedan prozorski otvor, a iza prolaza ka Istočnoj kapiji Gornjeg grada, levo i desno su ulazi u bočne hodnike, koji vode do različitih etaža u kulama. Obe kule imaju po jedan nadzemni nivo, Severna kula ima dva podzemna nivoa, dok Južna ima jedan. U Severnoj kuli iz hodnika se preko četiri stepenika ulazi na najviši nivo.
Ispred Zindan kapije je postojao drveni most s mehanizmom za podizanje, kao i ispred kapije Despota Stefana Lazarevića.
Današnja pozicija Zindan kapije predstavlja drugi najvažniji prilaz Gornjem gradu Beogradske tvrđave. S jedne strane nalaze se sakralni objekti, Crkva Ružica i Crkva Sv. Petke, parohijski dom i krstionica, a u pravcu od Leopoldove kapije do Jakšićeve kule smeštena su dva kafea i restoran, dok se u Dizdarevoj kuli nalazi Opservatorija.

Pripremio i fotografisao: Andrija Soković