Скочи на садржај

OSMANSKI BEOGRAD

ORIJENTALNA VAROŠ

Prilikom treće opsade Beograda sultan Sulejman Veličanstveni 1521. godine uspeo je da zauzme tadašnji ugarski grad. Beograd je tada postao važno tursko uporište za dalje prodore ka Evropi. Gradsko polje ispred tvrđave Turci su nazivali Kalemegdan (tur. kale -tvrđava, megdan - polje). Viševekovnu prisutnost Osmanlija u Beogradu pratila je i plodna umetnička aktivnost, pa je nastalo bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Burna istorijska previranja koja su usledila posle oslobađanja od turske vlasti, imala su za posledicu rušenje džamija i ostalih orijentalnih objekata, pa je slika o islamskoj umetnosti na ovim prostorima izmenjena u odnosu na tursko doba.

Turci su prihvatili slovensko ime grada  a nazivali su ga i Smederevski Beograd i Beograd na Dunavu.

TRAGOVI OSMANLIJA

Osmanska kultura bila je deo tradicije turskog stanovništva, ali je prožela u velikoj meri i život hrišćanskog i jevrejskog stanovništva.

NESTALA BAŠTINA

Osmanska arhitektura predstavljala je vrednu baštinu Beograda. Pored  džamija   popisanih  početkom  19. veka , ona je obuhvatala i druge javne objekte, koji do danas nisu dovoljno očuvani.

BEOGRAĐANI -OSMANLIJE

Tragamo za pričama ljudi  iz Osmanskog perioda koji su doprineli istoriji ovog grada. Naš tim je neposredno istraživao kakava je istorija  islamske zajednice u Beogradu.

BAJRAKLI DŽAMIJA
NESTALE DŽAMIJE
ŠEIH MUSTAFINO TURBE
DAMAD-ALI PAŠINO TURBE
ČESMA MEHMED PAŠE SOKOLOVIĆA

Koordinator grupe i administrator stranice: Iva Pešić, istraživač i fotograf Ivana Pantović, istraživač i fotograf Katarina Malešević,istraživač Alisa Šarac