Скочи на садржај

CRKVA SV. ĆIRILA I METODIJA

GDE SE NALAZI?

Crkva Sv. Ćirila i Metoda U Požeška ulici 35 na Banovom brdu , u opštini Čukarica.

ISTORIJA

Crkva je projektovana za monaški red lazarista. Lazaristi, kojima je poverena ova župa, kupili su na Čukarici kuću sa placem od političara Miše Vujanića. U njegovoj kući je započeo rad lazarista.  Godine 1929. započeta je izgradnja crkve, koja je iste  godine otvorena za bogosluženja.To je bila četvrta katolička crkva u Beogradu.

Crkva ima važno mesto u istoriji Holokausta u Srbiji, jer je sveštenik i prvi župnik crkve, Andrej Tumpej odlikovan ordenom Pravednika među narodima za pomaganje Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Svečani prijem u crkvi tokom održavanja letnje akademije organizacije Centropa 2017. (photo credit Centropa)

Neposredno posle izgradnje crkve , kompleks lazarista je proširen, izgrađen je katolički dom, kupljenja sestrinjska kuća za ženski manastir i placevi za manastirske poljoprivredne radove. Časne sestre su bile posvećene humanitarnom radu, pa je u njihovim prostorijama bilo zabavište, a mnoge sestre su u posleratnom periodu volontirale u bolnicama. Godine 1992. sestrinjska kuća je prodata adventistima.

Gradnja zvonika, 1929. pogled iz Požeške ulice

IZGLED

Projekat crkve uradio je arh.Blaž Katušić , arhitekta koji je radio  području Kraljevine Jugoslavije.

 

Crkva Sv. Ćirila i Metoda je podignuta kao jednobrodna crkva dvoranskog tipa sa zvonikom. Spolja izgleda  jednostavno sa dekorativnijom  zapadnom fasadom na kojoj dominira portal sa lunetom gde se nalazi reljef sa figurama Sv. Ćirila i Metodija i natpisom "Da svi budu jedno ".  Zvonik visine 23. m  uvučen je odnosu na fasadu i postavljen sa južne strane.

Crkvena zvona naručena su iz Ljubljane, a jedno zvono bilo je dar Beograđana. U kasnijim adaptacijama enterijera, šezdesetih godina 20. veka, učestvovao je i Janez Valentičič, učenik istaknutog arhitekte Jože Plečnika. Crkva je temeljno obnovljena 2009. godine.

U unutrašnjosti hrama centralno mesto zauzima oltar  na kojem dominiraju statue Čirila i Metodija koje su dobijene izSlovenija 1930. godine i rad su slovenačkog skulptora Ivana Pengova. Bočni oltari postavljeni su 1936.stoje isped apsidalnog prostora i posvećeni su Hristu (desni ) i Bogorodici (levi). Na galerije se nalaze orgulje izrađene namenski za ovu crkvu u Ljubljani 1978.

 

Tekst pripremio: Ana Serafijanović

Posebno se zahvaljujemo svešteniku crkve  Juriju Devetaku na ustupljenom materijalu