Скочи на садржај

GROBARSKI TREŠ ROMANTIZAM

Grobarski Treš Romantizam i grupa ,,JNA’’

U  nizu grupa koje oslikavaju zidove Beograda,  izdvajaju se murali  grupe koja se zove Grobarski Treš Romantizam, skraćeno GTR, uz koautorstvo pank grupe ’’Grupa JNA’’. GTR kao kolektiv je nastao spontano kao Fejsbuk stranica navijača Partizana, ljubitelja umetnosti, koji su inspiraciju nalazili u poeziji, filozofiji i književnosti. Nakon stranice počeli su i sa objavljivanjem navijačkog fanzina. Iako su murali ono po čemu su najpozantiji, oni su aktivni i u drugim poljima alternativne kulture. Organizovali su izložbe, koncerte, predstave, čak i navijačku modnu reviju.

Oni su  izvedeni,  najčešće,  na stambenim zgradama u centru Beograda.  Murali prikazuju javne ličnosti iz Srbije i sveta koji se,  na neki način, vezuju za taj sportski klub. To  su portreti koje su ove grupe počele da oslikavaju  2015. godine i koji obuhvataju crno-bele murale javnih ličnosti najčešće obučene u dresove Partizana. Uz njihove portrete je ispisan određeni citat koji na neki način promovišu  poetiku  kluba.

Mural posvećen košarkašu Milenku Savoviću

Uz portret pesnika Brane Petrovića stoji citat ,,u igri Partizana oduvek je bilo nečeg pesničkog...’’, na muralu koji prikazuje glumca Miju Aleksića piše " sve više omladine navija za Partizan", na portretu glumice Tanje Bošković ,,Igrajmo najlepšu igru’’, uz portret glumca Bogdana Diklića ,,Pored glume, dve velike strasti su mi bubnjevi i KK Partizan’, itd. Portreti su rađeni po uzoru na fotografije, i uočljivo je da su autori primenili stil hiperrealizma, iako se među portetima prepoznaju određene stilske razlike i neusklađenosti.

Mural posvećen glumcu Zoranu Radmiloviću u Kapetan Mišinoj

Iako su izvedeni u crno-beloj tehnici, u monohromatskom kontrastu, koji asocira na posmrtni portret, neke od ličnosti prikazane na muralima nisu preminule, već su i dalje  aktivne u javnom životu. Na takvim muralima su prikazani Zoran Kostić Cane (rok grupa ,,Partibrejkers’’), Srđan Gojković Gile (rok grupa ,,Električni orgazam’’), pevačica Nada Knežević, glumci Tanja Bošković, Bogdan Diklić i Srđan Žika Todorović. Cilj ovakvih portreta jeste promocija vrednosti koje naslikane ličnosti zastupaju a koji se vezuju za  Partizan.

Mural posvećen fudbaleru Partizana Draganu Manceu

Autori GTR i grupa JNA, u pokušaju da se distanciraju od standardnog stereotipa srpskog navijača kao huligana-nasilnika, tradicionaliste, nacionaliste ili konzervativnog  žestokog momka, stvaraju  sliku navijača koji poštuje urbane  vrednosti.  U pokušaju da promovišu takve vrednosti autori ovih murala otišli su korak dalje i uključili murale Džoa Stramera (frontmen engleske grupe ,,The Clash’’), muzičara Edija Granta, književnika Džordža Orvela i na taj način ukazali na globalne, opšte vrednosti koje dele navijači Partizana. Uprkos tome što neke od predstavljenih ličnosti nikada nisu javno izrazile naklonosti prema Partizanu niti se deklarisale kao navijači Partizana, autori su ih afirmišu kao kulturne modele, koje po njihovom mišljenju,  navijači treba da slede.

Mural posvećen muzičaru Ediju Grantu, Ulica Braće Jugovića

Iako nije česta pojava, 2018. godine odrđeni broj ovih grafita je vandalizovan, tako što je prekrečen crnom farbom. Nakon negativnog odjeka koji je imala ova akcija među navijačima, ali i među širom publikom, oni su obnovljeni.

Autor: Hana Šuica