Скочи на садржај

JEVREJSKA OPŠTINA

GDE SE NALAZI

Adresa: Kralja Petra 71a, Dorćol.

ISTORIJAT

Jevrejska opština Beograd predstavlja zajednicu svih beogradskih Jevreja. Ona zastupa
njihove interese, čuva njihovu kulturu i tradiciju, promoviše razvoj etničkog i verskog identiteta.Prve jevrejske zajednice u Beogradu su postojale još od 1521. godine. Jevreji su svojom kulturom, naukom, istorijom i politikom ostavili veliki trag svog delovanja u našem glavnom gradu. Pojedine ulice Beograda nazvane su upravo po poznatim jevrejskim ličnostima iz našeg grada npr. Danilo Kiš, Oskar Davičo,Rahela Ferari i dr.

Pre Drugog svetskog rata postojale su dve veroispovesne opštine – Sefardska i Aškenaska. Jevrejska opština Beograd postala je pravni sledbenik ovih opština.
Ona kroz kulturološki, socijalni i verski aspekt ostvaruje svoju misiju i delovanje. To delovanje se sastoji iz: verske delatnosti, saradnje sa drugim jevrejskim opštinama i organizacijama u zemlji i svetu, nege i zaštite identiteta, negovanja nacionalnih praznika, očuvanja sećanja i spomena na Holokaust, podrške porodicama i starim ljudima sa niskim primanjima.
U okviru Jevrejske opštine Beograd postoje sekcije koje neguju folklor, kulturu, glumu, književnost i druge umetnosti. - hor Jevrejske opštine Beograd, - Amatersko pozorište ,,Kralj David".

Izvršni odbor opštine čine predsednik, potpredsednici i sekretar. Oni se biraju glasanjem na skupštini. Savez jevrejskih opština Srbije nalazi se u ulici Kralja Petra br. 71a. Jedan od osnivača ovog saveza jeste Jevrejska opština Beograd. Sinagoga ,,Sukat Šalom” predstavlja verski centar ove zajednice, a pogrebni obredi se vrše na Jevrejskom
groblju. Statut Jevrejske opštine Beograd uvtrđuje osnovna pitanja i norme funkcionisanja opštine.

Pripremila: Ivana Pantović