Скочи на садржај

STAMBOL KAPIJA

GDE SE NALAZI?

Unutrašnja i spoljašnja Stambol kapija udaljene su svega nekoliko desetina metara, i čine prilaz Beogradskoj tvrđavi.

Click on the map to get directions.

 

 

ZAŠTO STAMBOL KAPIJA?

Stambol kapija je dobila ime po Istanbulu jer se nalazila u produžetku Carigradskog druma, najvažnijije saobraćajnice u srednjem veku, koja je spajala Beograd i Istanbul, odnosno Carigrad.

 

Photo: Dimitrije Vasiljević/Beotura

TRI KAPIJE, JEDNO IME

Ono što je zanimljivo za Stambol kapiju je to što su tokom istorije postojale tri kapije pod istim imenom.

Stambol kapija., koja više ne postoji, nalazila se na tzv. Carigradskom drumu na ulazu u grad. Nalazila se između današnjeg Narodnog pozorišta i Trga republike. Srušena je 1866. godine, za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića. Razlog za njeno rušenje je taj što su se u njenoj blizini, za vreme vladavine Turaka, ubijali srspki stanovnici grada koji su pokušavali da pobegnu iz grada.

Unutrašnja Stambol kapija se nalazi u blizini Sahat kule, a spoljašnja Stambol kapija je u blizini, u pravcu puta koji je nekad vodio u Istanbul/Carigrad.

stambol-kapija

Spoljašnja Stambol kapija

The only remaining picture of the demolished Stambol gate

Unutrašnja Stambol kapija

ISTORIJAT I IZGLED

Obe današnje kapije sagrađene su u vreme austrijske vladavine Beogradom. Unutrašnja Stambol kapija je izgrađena u periodu od 1717. do 1736. godine, po projektu Nikole Doksata de Moreza, u okviru najveće rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Oko kapije su se nalazile prostorije, što je bilo karakteristično za velike kapije kojima se ulazilo u grad. Pored prostorija, levo i desno od kapije se nalazio po jedan bastion, čija je uloga bila zaštita same kapije, ali i grada. Unutrašnjim zidovima kapija je povezana sa Sahat kapijom koja se nalazi nedaleko od nje.

Kapija se nalazi na listi spomenika kulture grada Beograda, a 2008. je renovirana. Danas se u unutrašnjim prostorijama kapije nalaze: suvenirnica, radionica starih zanata i galerija Beogradske tvrđave.

PRVI GRAFIT U BEOGRADU

Zanimljivost vezana za Stambol kapiju je to što se na njoj nalazi prvi "grafit" u Beogradu. Naime, u pitanju je isklesana slika turske sablje koja se nalazi na stubu kapije. Pretpostavlja se da je nju urezao stražar koji je čuvao kapiju. Autentičnost potvrđuje izgled sablje, na osnovu kojeg jasno može da se utvrdi da se radi o sablji iz turskog perioda.

Photo: Maša Popesković/Beotura

Pripremio: Andrija Soković