NOVI DVOR/SEDIŠTE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

GDE SE NALAZI?

Novi dvor (Sedište Predsedništva Srbije) se nalazi na Andrićevom vencu pored Starog dvora, a prekoputa Narodnog doma, odnosno Skupštine Republike Srbije.

ISTORIJAT

Misao o izgadnji Novog dvora javlja se još 1903. godine, nakon Majskog prevrata, kada je nakon porodice Obrenović, na vlast došla porodica Karađorđević. Stari dvor, u kome je u početku živela porodica Karađorđević, nikada nije bio namenjen da se u njemu živi, te ubrzo postaje neodgovarajuć za život ove porodice, zato kreće izgradnja Novog dvora. Zgrada Novog dvora izgrađena je 1922. godine, po nacrtima arhitekte Stojana Titelbaha. Novi dvor građen je za kralja Petra I Karađorđevića. Građenje Novog dvora počelo je 1911. godine, sa kraćim pauzama u toku Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, završeno je 1922. godine. U toku Prvog svetskog rata , 1918. godine, zgrada je oštećena, a Stojan Titelbah prestaje da se bavi izgradnjom, te je dodatnu izgradnju i nedovršene radove nadgleda arhitekta Momir Korunović. U narednim godinama spremao se enterijer zgrade, te se porodica uselila 1922. i u Novom dvoru živela do 1934. godine, kada je izvršen atentat na kralja Aleksandra u Marselju. Kralj Petar I nije dočekao gotovu zgradu, pa se u nju uselio njegov sin Aleksandar Karađorđević, 1922. godine. Zgrada je još jednom rekonstruisana 1952. godine, kada je dodat ulaz, svečana sala, nove fasade, te se građevina proširila ka Starom dvoru.

 

EKSTERIJER, ENTERIJER

Novi dvor predstavlja monumentalno zdanje, koje se nalazi na Andrićevom vencu u centru Beograda. Arhitektura građevine se u većoj meri ugleda na Stari dvor, sa kojim čini jedinstvenu stilsku i arhitektonsko-urbanističku celinu. Zgrada sadrži podrum, suteren i dva sprata. Glavna fasada, okrenuta ka vrtu, sadrži razigranije i svečanije motive, dok su fasade sa strane okrenute ka ulici svedenije i oštrije. U prizemlje dvora ulazi se iz pravca Starog dvora, odnosno iz dvorista. Prizemlje dvora sadrži salu za primanje i trpezariju, kao i nekoliko manjih sala i sporednih prostorija. Na prvom spratu se nalaze nekadašnje kraljeve i kraljičine odaje, biblioteka, trpezarija i kabineti. Na drugom spratu se nalaze engleski i japanski saloni, još neke spavaće sobe i bibloteke. Nameštaj unutar Novog dvora izrađen je po ugledu na dvorove Luija XIV i Luija XV.

Novi dvor

Novi dvor

NAMENA - ZA ŠTA SE SVE KORISTI(O) NOVI DVOR?

Za vreme vladavine Aleksandra Karađorđevića dvor je predstavljao zvaničnu kraljevsku rezidenciju, zatim je dvor pretvoren u Muzej kneza Pavla, dok Novi dvor danas predstavlja zgradu Predsedništva Republike Srbije. Za sve vreme postajanja Novog dvora, od 1922. godine, on je imao različite namene, bio je sedište Izvršnog veća Srbije, Skupštine Srbije i Predsedništva Srbije. U Novom dvoru su se 2017. godine odigrali predsednički izbori.

Pripremila: Bogdana Novaković