Скочи на садржај

NOVI DVOR/SEDIŠTE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

GDE SE NALAZI?

Novi dvor (Sedište Predsedništva Srbije) se nalazi na Andrićevom vencu pored Starog dvora, a prekoputa Narodnog doma, odnosno Skupštine Republike Srbije.

ISTORIJAT

Ideja o izgadnji Novog dvora javila se 1903. godine, nakon Majskog prevrata na vlast došla porodica Karađorđević.  Zgrada Novog dvora završena je 1922. godine, po nacrtima arhitekte Stojana Titelbaha. Novi dvor građen je za kralja Petra I Karađorđevića. Građenje Novog dvora počelo je 1911. godine, sa kraćim pauzama u toku Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, završeno je 1922. godine, pa Petar I nije dočekao da se useli u ovo zdanje. U toku Prvog svetskog rata , 1918. godine, zgrada je oštećena, a pošto je Stojan Titelbah prestao sa radom,  nastavio je arhitekta Momir Korunović.  Porodica Karađorđević se  uselila 1922. i u Novom dvoru živela do 1934. godine, kada je izvršen atentat na kralja Aleksandra u Marselju Zgrada je još jednom rekonstruisana 1952. godine, kada je dodat ulaz, svečana sala, nove fasade, te se građevina proširila ka Starom dvoru.

 

IZGLED

Novi dvor predstavlja monumentalno zdanje, koje se nalazi na Andrićevom vencu u centru Beograda. Arhitektura građevine se u većoj meri ugleda na Stari dvor, sa kojim čini jedinstvenu stilsku i arhitektonsko-urbanističku celinu. Zgrada sadrži podrum, suteren i dva sprata. Glavna fasada, okrenuta ka vrtu je dekorativnija, dok su fasade sa strane okrenute ka ulici svedenije i oštrije.

U prizemlje dvora ulazi se iz pravca Starog dvora, odnosno iz dvorista. Prizemlje dvora ima salu za primanje i trpezariju, kao i nekoliko manjih sala i sporednih prostorija. Na prvom spratu se nalaze nekadašnje kraljeve i kraljičine odaje, biblioteka, trpezarija i kabineti.

Na drugom spratu se nalaze engleski i japanski saloni, još neke spavaće sobe i bibloteke. Nameštaj unutar Novog dvora izrađen je po ugledu na dvorove Luja XIV i Luja XV.

NAMENA - ZA ŠTA SE SVE KORISTI(O) NOVI DVOR?

Za vreme vladavine Aleksandra Karađorđevića dvor je predstavljao zvaničnu kraljevsku rezidenciju, zatim je dvor pretvoren u Muzej kneza Pavla, a danas Novi dvor danas predstavlja zgradu Predsedništva Republike Srbije. U posleratnom periodu on je imao različite namene, bio je sedište Izvršnog veća Srbije, Skupštine Srbije i Predsedništva Srbije.

Pripremila: Bogdana Novaković