Скочи на садржај

JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

GDE SE NALAZI ?

Jugoslovenska kinoteka se nalazi se se na tri lokacije : u Uzun Mirkovoj 1 (muzej , bioskopske sale, administracija) Kosovskoj 11 (bioskop) i i Kneza Višeslava 88 (arhiv).

ISTORIJAT

Jugoslovenska kinoteka je osnovana kao filmski arhiv 1949. pod nazivom Centralna jugoslovenska kinoteka. Današnja glavna zgrada Jugoslovenke kinoteke u Uzun Mirkovoj broj 1 je podignuta 1846.godine kao konak kneza Aleksandra Karađorđevića. Ubrzo je zgrada postala hotel „Srpska Kruna“ a 1868. otkupljena je za smeštaj Beogradske opštine. Prepravkom i dogradnjom sprata 1928. godine izmenjen je izgled zgrade u stilu akademske arhitekture. U posleratnom periodu ovu zgradu je koristio Savezni zavod za patente.

Ploča na zgradi Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska Vlada ustupila je zgradu na korišćenje Jugoslovenskoj kinoteci 1992.godine. Zgrada je posle velike rekonstrukcije završena i svečano otvorena 6.juna.2009. godine.

Glavna bioskopska sala

MUZEJ

Muzej Jugoslovenske Kinoteke otvoren je 1952.godine u tada renoviranom bioskopu „Kosovo“ u Kosovskoj ulici br.11 . Kada je 2009. godine otvorena nova zgrada Jugoslovenske kinoteke, ovaj prostor je nastavio da se koristi kao bioskopska sala. Nova zgrada u Uzun Mirkovoj postala je lokacija gde se čuvaju eksponati poput originalne kamera braće Limijer iz 1896, Edisonov kinetoskop iz 1894, Čaplinov štap, kao i brojni drugi rekviziti iz domaćie i inostrane kinematografije. Arhiv Jugoslovenske kinoteke čuva preko 85000 kopija, nemih, zvučnih, crno-belih i u boji. Zbirka stranog filma, sadrži sva najvrednija dela iz istorije svetskog filma. Tu se čuvaju najznačajniji arhivski materijali i dokumentarni filmovi vezani za Jugoslaviju, počev od najstarijeg sačuvanog filma kod nas „Krunisanje kralja Petra I“ iz 1904. godine sve do njenog raspada 1992. Posebno je značajna kolekcija jugoslovenskih igranih filmova koja obuhvata preko 90% produkcije snimljene nakon II svetskog rata.

Pripremila : Nađa Veli