Скочи на садржај

NARODNA BIBLIOTEKA

GDE SE NALAZI?

Narodna biblioteka Srbije nalazi se u Skerlićevoj 1,na svetosavskom platou u neposrednoj blizini Hrama sv. Save.

STARA NARODNA BIBLIOTEKA

Narodna biblioteka Srbije osnovana je u vreme vladavine kneza Miloša 1832. u knjižari Gligorija Vozarovića. On je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci.

U zgradu  na Kosančićevom Narodna biblioteka Srbije uselila se  1925. godine, iskoristivši prostor u bivšoj fabrici za proizvodnju papira i kartona Milana Vape,  industrijalca i  dobrotvora. Kada je Vapa to zdanje 1921. godine prodao Kraljevini SHS zgrada je adaptirana za potrebe biblioteke. Zgradu je projektovao  arhitekta Branko Tanazević u stilu  arhitekture akademizma.

Zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu (srušena ) Zbirka fotograrfija Muzeja grada Beograda

Zgrada biblioteke pogođena je 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen. Uništeni su inventari i katalozi, zbirka od preko 1000  rukopisa i povelja od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka , zbirke  novina,  zbirka turskih dokumenata o Srbiji,  stare štampane knjige,  lične biblioteke  Vuka Karadžića i Ðure Daničića, kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije.Prva žena bibliotekar u Narodnoj biblioteci bila je Ljudmila Mihajlović.

Mesto Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu

 

 

 

NOVA NARODNA BIBLIOTEKA

Postojeća zgrada Narodne biblioteke na Vračaru izgrađena je 1973. godine. Zgradu je projektovao arhitekta Ivo Kurtović.

Arhitekta Ivo Kurtović

Početak gradnje Narodne biblioteke simbolično je zakazan za 20. oktobar  (Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu) 1966. godine. Biblioteka je počela sa radom   1972. godine, a svečano otvaranje organizovana je na dan kada je u Drugom svetskom ratu uništena prvobitna zgrada Narodne biblioteke ,  6. aprila 1973. godine.

Narodna biblioteka,spolja

Arhitektonski projekat podrazumevao je  funkcionalnost, pa biblioteka ima tri celine: skladišta, čitalački deo i radni deo.

Ulazni hol Narodne biblioteke

Zgrada Narodne biblioteke spolja spaja moderni internacionalni stil i tradicionalni model  kuće sa četvoroslivnim krovom. Zbog svog značja zgrada Narodne biblioteke Srbije proglašena je kulturnim dobrom i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izložbeni deo

 

Written by  Mila Mančić