Скочи на садржај

REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE – BEOGRAD

GDE SE NALAZI ?

Prostor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture-Beograd, nalazi se u Ulici Radoslava Grujića br. 11 u Beogradu, na teritoriji opštine Vračar.

ISTORIJA

Kuća u kojoj se RZZSK danas nalazi pripadala je u periodu između dva svetska rata porodici Minh. Vlada Srbije je osnovala 1947. godine Zavod za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Narodne Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu, zahvaljujućiposebnom zalaganju književnika Milorada Panića – Surepa (kasnije i prvog direktora Zavoda). Godine 1960. zavod je preimenovan u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd. 1971. godine Zavodu je pripojen Jugoslovenski institut za zaštitu spomenika kulture, a ubrzo je započela i organizacija mreže ustanova zaštite na teritoriji Srbije.
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd evidentira, istražuje, štiti i prezentuje nasleđe od najstarijih praistorijskih i antičkih
spomenika, srednjovekovne sakralne i fotifikacione arhitekture, narodnog graditeljstva, do spomenika novije istorije i savremenog stvaralaštva. Njegova osnovna delatnost je zaštita spomenika kulture, prostornih kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta na prostoru Srbije i Beograda.

IZGLED

Prostor u kojem se danas nalazi RZZSK   pripadala je porodici Minh, koja je ostavila je veliki trag u istoriji Srbije. Oni su zaslužni za razvoj industrije i rudarstva u oblasti planine Rtanj, kao i za izgradnju nekoliko privatnih vila u Beogradu koje su danas deo vredne kulturne baštine grada. Posle Drugog svetskog rata, ova vila sagrađena u međuratnom periodu je nacionalizovana, pa su članovi porodice, koji su zbog svog jevrejskog porekla doživeli stradanje i diskriminaciju, u najvećem broju napustili Beograd.

 

Kabinet direktora RZZSK

Prostor RZZSK sastoji se danas od glavne zgrade i dva pomoćna objekta. U glavnoj zgradi, nalazi se Odeljenje za dokumentaciju, Odeljenje za arhitekturu i Odeljenje opštih poslova. U pomoćnom objektu, nalazi se Odeljenje za slikarstvo i fizičko-hemijska laboratorija. U pomoćnom objektu - baraci, nalazi se Služba računovodstva i slikarsko konzervatorske radionice.

Grobnica porodice Minh na Novom groblju

 

Pripremile: Jana Tomašević i Marija Janketic