Скочи на садржај

SREDNJOVEKOVNA TRVRĐAVA

OD SINGIDUNUMA DO BEOGRADA

Odličan položaj na ušću Save u Dunav privlačio je različite narode od najranih vremena. Početkom 1. veka breg koje se uzdizao na ušću ove dve velike reke postalo je prvi rimski vojni logor. Singidon, kako su Vizantinci nazivali ovaj grad, postao je važno mesto koje su osvajli brojni narodi. Tokom invazije na Balkan, Huni su uništili tvrđavu iznad ovih reka.

Završetkom Rimskog carstva  Beograd  je u ranom srednjem veku  izgubio svoj značaj. Grad je čak bio napušten na određeno vreme nakon što su ga Huni uništili 441/442. Ubrzo je započeo ovaj period stalnih borbi između Vizantije i raznih varvarskih plemena.

Iako se prisustvo slovenskih plemena pominje  s kraja 6. veka, nema pouzdanih podataka da su Sloveni naseljavali u tom periodu Beograd. Pretpostavla se da od 8. veka počinje njihovo kontinuirano prisustvo u ovom delu Balkana. Belina krečnjačkog grebena, sa ostacima tvrđave, jasno se izdvajala i odredila slovensko ime grada: Beli grad - Beograd. Ovo ime se prvi put pojavljuje u dokumentima 878. godine. Od tada su utvrđenjem vladali različiti vladari: vizantijski, bugarski, ugarski i srpski.

Beograd je 1404. godine prvi put postao prestonica srpske srednjovekovne države za vreme vladavine Stefana Lazarevića. Despot je obnovio tvrđavu koja je bila u zapuštenom stanju i sagradio nove kule, kapije, kao i dvorac u Gornjem gradu. Beograd je u tom periodu doživeo ekonomski i kulturni procvat. Posle smrti despota Stefana, Beograd su zauzeli Mađari do 1521. godine, kada ga je osvojio sultan Sulejman Veličanstveni.

BEOGRADSKA TVRDJAVA

Beogradska tvrđava nalazi se u parku Kalemegdan i predstavlja srednjovekovne tvrđave osnovane na mestima starih rimskih logora.

BEOGRAD KRALJA DRAGUTINA

Beograd je dva puta tokom srednjeg veka bio pod vlašću srpskih vladara. Prvi put pod kraljem Dragutinom u 13. veku  kada je bio u sastavu Srpske srednjovekovne države.

DESPOTOV BEOGRAD

Beograd je tokom vladavine despota Stefana Lazarevića ponovo ušao u sastav srpske srednjovekovne države, i 1404. godine postao njegova prestonica.

KULA NEBOJŠA
DESPOTOVA KAPIJA
ZINDAN KAPIJA
JAKŠIĆEVA KULA

Administrator stranice i dron operator: Andrija Soković, koordinator grupe: Mila Popović, fotograf i istraživač Dimitrije Vasiljević, administrator društvenih mreža Milena Marković, istraživač Darija Njego