Скочи на садржај

SAVA CENTAR

GDE SE NALAZI?

Centar  Sava se nalazi u blizini ušća Save u Dunav, na adresi Milentija Popovića 9. U blizini je  hotela  Crown plaza  i  Hyatt i tržnog centra Ušće.

ISTORIJAT

Centar Sava je međunarodni kongresni, kulturni i poslovni centar namenjen različitim aktivnostima. Dvoranu je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan XI kongres Saveza komunista Jugoslavije. Izgradnja Sava Centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Kada se govori o arhitekti Stojanu Maksimoviću često se pominje da je Sava Centar njegovo životno delo. Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava centru, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu. Na slici dole vidi se Tito sa inženjerima povodom konferencije KEBS-a, 1976. malo pre nego što je Sava centar zvanično otvoren. Ova dragocena slika je privatna arhiva koja potiče od naslednika Božidara Jovanovića koji je imao važnu ulogu u izgradnji Novog Beograda.

Tito sa inženjerima povodom konferencije KEBS-a, 1976.(privatna arhiva)

 

SPOLJAŠNJOST

Centar Sava predstavlja kompleks različitih građevina, od kojih je najvažniji kongresno-koncertni centar. Kaskadna forma građevine uklapa se u prirodni ambijent i doprinosi dinamičnoj strukturi kompleksa koji čine još poslovne zgrade i hotel. Kongresno-koncertni centar predstavlja razudjenu strukturu sagrađenu u stilu haj-tek arhitekture 70-tih godina 20. veka. Arhitektonsko zdanje od čelika i stakla koje nose armirano-betonski nosači, predstavlja jedan od najlepših primera ovog stila postmoderne arhitekture.Konstruktivni i instalacioni elementi, osim svoje utilitarne uloge, imaju i dekorativnu namenu koja je naročito vidljiva u enterijeru.

UNUTRAŠNJOST

Centar Sava ima 100.000 m² ukupnog prostora, 15 konferencijskih sala, izložbene prostore, poslovne i kancelarijske prostorije, restorane i barove koje se prostiru na dva nivoa. Posebnu vrednost predstavlja koncertna sala i galerijom sa ukupno 3.672 sedišta. Današnji enterijer Centra Sava je delimično izmenjen u odnosu na prvobitno rešenje iz 70-tih godina, usled različitih intervencija 90.tih godina 20. veka. Kompleks Centra Sava utvrđen je za kulturno dobro 8.4.2021.godine. Na taj način je obezbeđena stručna zaštita i briga o ovom vrednom arhitektonskom zdanju arhitekture postmodernizma.
Centar Sava je bio domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su: OEBS, Godišnji sastanci MMF i Svetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, Generalna skupština UNESKO, 9. Samita nesvrstanih i brojnih drugih događaja. U protekle tri decenije, u Sava Centru je organizovano 20.000 kulturnih manifestacija i programa, sa više od 10.000.000 posetilaca. On godišnje ugosti više od pola miliona posetilaca.

Pripremile: Jana Azanjac i Ana Serafijanović