Скочи на садржај

KAFANA ,,ZNAK PITANJA“

GDE SE NALAZI?

Adresa Kafane ? je Kralja Petra 6, nalazi se na opštini Stari grad. U blizini se nalaze i Saborna crkva i Konak kneginje Ljubice.

Nazivi današnje kafane ''Znak pitanja''
Nazivi današnje kafane ''Znak pitanja''
Nazivi današnje kafane ''Znak pitanja''

ISTORIJAT

Kafana Znak pitanja je najstarija kafana u Beogradu. Podigao ju je trgovac Naum Ičko 1823, za kneza Miloša Obrenovića, koji ju je poklonio Tomi Kostiću za zasluge u Drugom srpskom ustanku.

U prizemlju je već 1826. godine ećim(lekar) Toma, otvorio kafanu koja se zvala Ećim-Tomina kafana. Do 1878. se tako zvala, pa joj je novi zakupac, Bogosav Marjanović, Užičanin, promenio ime u Kod pastira. Kafana je vremenom menjala mnoge vlasnike, pa i nazive.

Nekoliko godina kasnije, Ivan Pavlović, novi vlasnik, trgovac crkvenim stvarima, 1892. je otvorio dućan i kafanu Kod Saborne crkve, želeći ovim nazivom da istakne povezanost svoje trgovine i Crkve, a i blizinu sabornog hrama. Crkvene vlasti nisu bile zadovoljne ovim nazivom, prota Novica Lazarević je vlasniku čak pretio sudom ukoliko je ne zatvori. Vlasnik umesto starog naziva postavlja znak pitanja, nadajući se da će crkvene vlasti ipak odobriti naziv. Međutim, taj znak je i do dan danas ostao neobično obeležje ove kafane.

Kafana Znak pitanja

Nazivi današnje kafane ''Znak pitanja''

IZGLED

Ova kafana je tipičan primerak gradske kuće osmansko-balkanskog tipa s početka 19. veka. Okrenuta je ka ulici, a dubinu parcele zauzima dvorište. Na dvorišnoj strani, okrenutoj bašti i bunaru, nalazio se drveni doksat. Krov pokriven ćeramidom imao je visoke dimnjake. Građena je u bondručnoj konstrukciji. Ima podrum, prizemlje i sprat. Raspored prostorija je asimetričan (izuzev dveju soba sa erkerima).  Podignuta je kao zgrada poslovno-stambene namene sa kafanskim prostorijama u prizemlju. Danas predstavlja autentičan ambijent u kojem se služi tradicionalna srpska kuhinja.

Pripremila: Maša Popesković