Скочи на садржај

KOMPLEKS NEMAČKOG VOJNOG GROBLJA

GDE SE NALAZI?

Kompleks nemačkog vojnog groblja nalazi se na ulazu u park Košutnjak, između škole Ruđer Bošković i Ulice kneza Višeslava.

ISTORIJAT

Kompleks Nemačkog vojnog groblja nalazi se u parku Košutnjak, na mestu gde su tokom Prvog svetskog rata vođene borbe za osvajanje Beograda.

Groblje je nastalo 1915. godine, tokom zajedničke Austrougarsko-nemačke ofanzive. Tada je maršal August fon Makenzen odabrao ovo mesto za vojno groblje. Monolitni spomenik, oko kojeg je podignuto groblje, posvećen je 208. pruskom pešadijskom puku.

Groblje je održavano u međuratnom periodu a ponovo je korišćeno tokom Drugog svetskog rata, kada su na njemu sahranjivani pripadnici SS odreda.Posle Drugog svetskog rata, groblje je oštećeno zbog političke odmazde prema pripadnicima okupacione vojske. Mermerne nadgrobne ploče su uništene, a betonski spomenici iz Prvog svetskog rata su delimično sačuvani. Ono što je ostalo od groblja je delimično konzervirano 1985. godine.

Nemačko vojno groblje 1915.

 

Obeležavanje i uređenje vojnih grobalja iz Prvog svetskog rata, predstavljalo je sastavni deo obavezne komemorativne evropske prakse regulisane već prvim mirnim razgovorima između bivših neprijateljskih strana.

Nemačko vojno groblje 1915.

SPOMENIK SRPSKIM VOJNICIMA

U sklopu ovog memorijalnog kompleksa nalazi se i spomenik srspkim braniocima Beograda. Vojnici 208. pruskog pešadijskog puka vodili su tešku dvodnevnu bitku protiv branilaca Beograda sastavljenih od 36 pripadnika srpske vojske, dvojice Britanaca i jednog Francuza.

Za vreme Prvog svetskog rata, praksa sahranjivanja vojnika neprijateljskih strana bila je prisutna i u Srbiji i Evropi. Ovakav čin primenjivale su i savezničke i nemačka armija sa ciljem očuvanje sećanja na sve strane u Prvom svetskom ratu i ukazivanja poštovanja prema svim vojnicima. Groblja su često obeležena tako da jasno pokazuju da su tamo sahranjeni i neprijateljski vojnici.

Maršal August fon Makenzen podigao je, u okviru nemačkog groblja i spomenik posvećen srpskim vojnicima sa dvojezičnim natpisom: "ovde počivaju srpski junaci". Ovaj gest može se tumačiti na različite načine, ali pre svega izraz je poštovanja prema hrabrosti i vojničkoj veštini protivnika u borbi za Beograd. Bez obzira na motive, takvi gestovi su relativno neobični tokom rata, i spomenik ostaje važno istorijsko nasleđe Prvog svetskog rata.

ploča sa posvetom srpskim junacimaa

Pripremio: Igor Mijović