Скочи на садржај

ŠEJH MUSTAFINO TURBE

GDE SE NALAZI

Nalazi se na uglu Višnjićeve i Ulice Braće Jugovića. U blizini je Studenskog trga i Priridno matematičkog fakulteta.

ŠTA ZNAČI TURBE

Turski pojam tulbe ili turbe je naziv za islamski verski objekat koji pretstavlja natkrivenu grobnicu. Obično je građen uz džamiju ili na groblju za imućne i ugledne pokojnike islamske veroispovesti.

 

ISTORIJAT

Objekat je izgrađen 1784. godine u tadašnjem dvorištu tekije. Tekija je islamski verski objekat koji služi za okupljanje derviša (sufija) —pripadnika mističnog islamskog učenja. Derviši su tu živeli i vršili obrede, koji iključuju i ples poznat po ekstatičnom stanju koje se doživljava ritmičnim vrtenjem i krug. Šejk Mustafino turbe je grobnica derviša Mustafe Bagdađanina, a tu su sahranjeni još dva derviša: Orsanli Mehmed-baba i Hatenđeli šef Hadži Ome-baba. U blizini su se nalazili džamija i tursko groblje, koje je pokrivalo je veliki deo današnjeg Studentskog parka. Po odlasku Turaka iz Beograda groblje je nestalo, a na mestu tekije je zasedao Praviteljstvujušći sovjet (ustanička Vlada).

IZGLED

Turbe predstavlja šestougaonu građevinu koja se završava šestouganom kupolom.  Visoko je osam i po metara. Sagrađeno je od kamena, a enterijer je ukrašen zapisima iz Kurana. Unutrašnjost je ukrašena zapisima iz Kurana, dok se na sredini prostorije nalazi pokriven sarkofag koji obeležava grob.

KULTURNO DOBRO OD VELIKOG ZNAČAJA

Turbe na uglu Višnjićeve i Jugovićeve ulice, Zavod za zaštitu spomenika kulture stavio pod zaštitu države 1946.godine.  Dugo vremena je bilo u lošem stanju, ali je 2013. godine u potpunosti restaurisano zahvaljujući sredstvima Turske agencije za saradnju i koordinaciju. Prvi put je za javnost otvoreno 2013. godine za manifestaciju Noć muzeja.Ispod prostorija u kojima je danas Crveni krst još uvek se nalaze podrumi tekija koji su se nalazile duž današnje Baba Višnjine ulice.

Pripremila: Ivana Pantović