Скочи на садржај

ŠEJH MUSTAFINO TURBE

GDE SE NALAZI

Nalazi se na uglu Višnjićeve i Ulice Braće Jugovića. U blizini je Studenskog trga i Priridno matematičkog fakulteta.

ISTORIJAT

Turski pojam tulbe ili turbe je naziv za islamski verski objekat koji pretstavlja natkrivenu grobnicu. Obično je građen uz džamiju ili na groblju za imućne i ugledne pokojnike islamske veroispovesti.

Objekat je izgrađen 1784. godine u tadašnjem dvorištu tekije. Tekija je islamski verski objekat koji služi za okupljanje derviša (sufija) —pripadnika mističnog islamskog učenja. Derviši su tu živeli i vršili obrede, koji iključuju i ples poznat po ekstatičnom stanju koje se doživljava ritmičnim vrtenjem i krug. Šejk Mustafino turbe je grobnica derviša Mustafe Bagdađanina, a tu su sahranjeni još dva derviša: Orsanli Mehmed-baba i Hatenđeli šef Hadži Ome-baba. U blizini su se nalazili džamija i tursko groblje, koje je pokrivalo je veliki deo današnjeg Studentskog parka. Po odlasku Turaka iz Beograda groblje je nestalo, a na mestu tekije je zasedao Praviteljstvujušći sovjet (ustanička Vlada).

IZGLED

Turbe predstavlja šestougaonu građevinu koja se završava šestouganom kupolom.  Visoko je osam i po metara. Sagrađeno je od kamena, a enterijer je ukrašen zapisima iz Kurana. Unutrašnjost je ukrašena zapisima iz Kurana, dok se na sredini prostorije nalazi pokriven sarkofag koji obeležava grob.

Turbe na uglu Višnjićeve i Jugovićeve ulice, Zavod za zaštitu spomenika kulture stavio pod zaštitu države 1946.godine.  Dugo vremena je bilo u lošem stanju, ali je 2013. godine u potpunosti restaurisano zahvaljujući sredstvima Turske agencije za saradnju i koordinaciju. Prvi put je za javnost otvoreno 2013. godine za manifestaciju Noć muzeja.Ispod prostorija u kojima je danas Crveni krst još uvek se nalaze podrumi tekija koji su se nalazile duž današnje Baba Višnjine ulice.

Pripremila: Ivana Pantović