Скочи на садржај

HOTEL JUGOSLAVIJA

GDE SE NALAZI?

Hotel jugoslavija se nalazi na levoj obali Dunava u Bulevaru Nikole Tesle 3.

ISTORIJAT

Ideja o izgradnji hotela na obali Dunava javila se 1947, ali je zbog političke krize izgradnja prekinuta. Prvu nagradu dobio je Projektni zavod Hrvatske, a čiji je predlog prihvaćen zbog modernog izgleda koji je bio u skladu sa idejom o Novom Beogradu kao savremenom gradu. Gradnja je nastavljena od 1960 po projektu arhitekata zagrebačke škole moderne: Lavoslava Mladena Kauzlarića, Lavoslava Horvata i Kazimira Ostrogovića u internacionalnom stilu.

Kada je izgrađen, hotel „Jugoslavija” bio je hotel de luks kategorije, što je označavalo najviši rang hotela.
U noći između 7. i 8. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja oštećeno je zapadno krilo hotela, jer je, po navođenju ministra inostranih poslova Britanije, NATO smatrao da se koristi kao štab lidera paravojnih snaga Željka Ražnatovića Arkana. Ovaj deo hotela posle bombardovanja nije rekonstruisan.
Posle godina urušavanja, godine 2006. prodat je privatnoj kompaniji,a predviđena je dogradnja dve kule uz originalno zdanje.

IZGLED

Hotel na sedam spratova sa pomoćnim zgradama činilo je 1500 prostorija, 200 jednokrevetnih soba, 400 dvokrevetnih i 23 apartmana. Dizajn enterijera uredile su beogradske arhitekte Ivan Antić, Mirko Jovanović, Vladeta Maksimović i Milorad Pantović.

Unutrašnje mermerno stepenište

Hotel je luksuzno dekorisan, a hol svečane sale opremljen je tada najvećim lusterom na svetu teškim 14 tona ukrašen kristalima fabrike Svarovski.Restoran je predviđen za 600 mesta što je pomerilo granice uobičajnih hotelskih kapaciteta.

Bazen u sklopu hotela imao je bar i manji restoran predviđen za 200 gostiju.
Luksuznom izgledu hotele doprinela je minimalistička estetika najskupljih materijala koja se sastojala od meremera, stakla i metala.

Hotel Jugoslavija

pripremila : Sofija Jovanović