Скочи на садржај

ZGRADA „POLITIKE“

GDE SE NALAZI?

Zgrada medijske kuće Politika nalazi se Trg Politike 1.

ISTORIJAT

Novinska kuća Politika izdavač je istoimenog dnevnog lista koji ujedno predstvlja i najstarije novine u Srbiji iz 1904. godine. Ovaj medij igrao je važnu ulogu od početka svog nastanka u političkom i društvenom životu Srbije, a posebno je važna njegova uloga u SFRJ.

Izgradnja prvobitne zgrade Politike koja se i danas nalazi u Makedonskoj ulici (bivšoj Poenkarevoj), završena je 1922.godine. Arhitekta je bio Milan Sekulić.

Na mestu današnje zgrade Politike na broju 29 nalazila se zgrada Druge beogradske gimnazije koja je podignuta u periodu 1909 – 1910, a srušena je 1960.godine. Zgrada Druge beogradske gimnazije bila je teško oštećena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, al je obnovljena 1947. godine i nastavila je sa radom u posleratnom periodu.

II beogradska gimnazija

II beogradska gimnazija

Kada je u u bombardovanju Beograda 1941. oštećena Druga beogradska gimnazija, teško je oštećena i stara zgrada Politike.Ipak, sve do 1960, godine na ovom mestu stajala je rekonstruisana zgrada II beogradske gimnazije.

Spomenik u holu zgrade Politike kao znak sećanja na II beogradsku gimnaziju

Neočekivanom odlukom Opštine grada Beograda 1960. godine srušena je zgrada gimanzije da bi se na tom mestu sagradila nova zgrada za novinsku kuću Politika.

Ploča sa posvetom Vladislavu Ribnikaru na staroj zgradi Politike

IZGLED

Na mestu nekadašnje zgrade II beogradske gimnazije podignuta je nova zgrada Politike 1968.godine prema projektu arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića. Projekat nebodera od 17 spratova je bio u skladu sa modernim internacionalnim arhitektonskim stilom.

 
Na platou ispred stare i nove zgrade Politike nalazi se spomenik podignut 1967. godina posvećen Moši Pijade,jugoslovenskom revolucionaru i političaru, delo vajara Branka Ružića.

Pripremila: Ana Sarić