Скочи на садржај

KONAK KNEZA MILOŠA

GDE SE NALAZI?

Konak kneza Miloša nalazi se u Bulevaru Patrijarha Pavla 2 na Topčideru.Konak kneza Miloša nalazi se u sastavu Istorijskog muzeja Srbije

ISTORIJAT

Konak kneza Miloša podignut je po nalogu kneza Miloša Obrenovića kao centralna građevina reprezentativnog dvorskog kompleksa u Topčideru. Dvorski kompleks u Topčideru građen je kao privatno kneževo imanje. Konak je podignut po projektu Hadži Nikole Živkovića, glavnog arhitekte u vreme kneza Miloša. Gradnja kompleksa počela je 1831. godine. Kompleks je obuhvatao ceo Senjak, Dedinje, kao i delove Ade Ciganlije. Takođe, kao deo kompleksa podignute su brojne pomoćne zgrade: kuhinje, konjušnice, pekare, magaze i gostionice. U njemu je svoje poslednje dane života proveo knez Miloš Obrenović za vreme svoje druge vladavine 1859-1860. godine.

Konak, spolja

IZGLED

Konak pripada osmansko-balkanskoj arhitekturi sa elemenatima srednjoevropske arhitekture. Zgrada se sastoji od prizemlja i sprata, sa sedam soba raspoređenih okolo i četiri pomoćne prostorije između njih, koje su se zvale odžaklije. Sobe su bile opremljene u skladu sa osmanskom tradicijom, sa niskim klupama – minderlucima, na podovima su se nalazili ćilimi. Na tavanicama su visili lusteri, na zidovima su se nalazile slike i satovi koji su kupljeni u Beču. Prva kolekcija umetničkih slika u Srbiji nalazila se upravo u ovom objektu. U prizemlju se nalazila kneževa kancelarija, sobe za stražu i trpezarija dok je sprat imao rezidencijalnu funkciju. Tu se nalazio i Milošev privatni apartman.

Tipično za bogate privatne rezidencije, i Konak kneza Miloša je glavnom fasadom okrenut ka vrtu, tj. današnjem parku. Teško je rekonstruisati tačan raspored prostorija, ali je sigurno da je konak morao da ispunjava više različitih funkcija, od privatne rezidencije kneza do mesta na kome su se bavili državni poslovi.
Posle smene dinastija na prestolu Srbije, konak kneza Miloša pao je u zaborav. Nakon Prvog svetskog rata u njemu je na kratko vreme bio smešten Muzej lova i šumarstva, a nakon Drugog svetskog rata Muzej Prvog srpskog ustanka. Godine 1966. konak je ušao u sastav, tada tek osnovanog, Istorijskog muzeja Srbije u kome se nalazi i danas.
Brava sa velikim ključem na ulaznim vratima objekta je autentična i još uvek se koristi.

Ulazna vrata u Konak

 

Platan ispred Konaka

 

Konak je proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979.godine. Iste godine je platan koji se nalazi ispred muzeja star više od 185 godina, zaštićen kao spomenik prirode.

 

Pripremile : Mila Antonović i Ana Sarić