Скочи на садржај

Milivoje Radovanović

  • од

Porodica Radovanović jedna je od najstarijih srpskih porodica u Beogradu. Fond slika koje čuvaju potomci ove porodice svedoči o dragocenoj istoriji Beograda iz 19. veka. Lazar Radovanović rodio se  1816. u srpskom delu tadašnjeg Beograda, u  blizini današnje Saborne, nekadašnje Stare crkve. Bio je kafedžija a njegova kafana nalazila se na Savskoj padini. Njegov sin bio je Milivoje Radovanović, pravnik i sudija koji je svojim radom, širom tadašnje Srbije, doprineo uspostavljanju pravnog sistema u novoj državi. Rođen je  1869. godine  u Beogradu , gde je završio osnovnu školu, koja je tada trajala četiri godine.

Lazar Radovanović, privatna arhiva

Milivoje Radovanović, privatna arhiva

Godine 1879. Milivoje se upisao u  I beogradsku gimnaziju . Gimnazija se nalazila u današnjem levom krilu Kapetan Mišinog zdanja. Njegov školski drug bio je, kasnije poznati pravnik, Slobodan Jovanović. Gimnazija je bila poznata kao izuzetno stroga škola, pa je interesantan podatak da je prvu školsku godinu 1878/9 upisalo 113 đaka, a maturski ispit posle 7 godina školovanja iz te generacije položio samo 31 učenik, među njima i Milivoje. Na slici se vide maturanti I beogradske gimnazije.

Učenici I beogradske gimnazije, oko 1885. privatna arhiva

Studije prava Milivoje je završio  na Pravnom fakultetu u Beogradu. Posle diplomiranja oženio se Jelenom, ćerkom Živka Kostića iz Kragujevca. Živko Kostić potiče iz porodice koja ima važno mesto u istoriji moderne Srbije. Radio je kao računoispitač glavne kontrole  u Kragujevcu.  Unuk je  vojvode Čolak-Ante Simeonovića, sin njegove  ćerke Stevane.   Živko je bio oženjen Jovankom i  i tom braku rođene su ćerke Jelena, Danica i Natalija i sinovi Dragoslav  i Kosta-Koja, koji je bio oficir vojske Kraljevine Srbije koji se borio u I Balkanskom ratu i preminuo od kolere kod Jedrena.

Živko Kostić

Sin Živka Kostića, Kosta-Koja                                                                    

U braku Milivoja i Jelene rodilo se troje dece: Ruža, Jovanka i Živko. Ćerke su se udale u Beogradu, a sin Živko je preminuo kao bolničar dobrovoljac od tifusa 1915. u Nišu, tokom I Svetskog rata.

Milivoje Radovanović  i Jelena rođ. Kostić Radovanović

Porodica Radovanović, 24.07.1906.privatna arhiva

Milivoje Radovanović je radio kao sudija,  u različitim delovima u Srbije. Radio je u sudu u Pirotu, kao i  u Višem sudu u Negotinu od 1905 – 1907. Na slikama se vide scene porodičnih  okupljanja u različitim delovima Srbije.

Porodica Milivoja Radovanovića (privatna arhiva)

Porodica Milivoja Radovanovića (privatna arhiva)

Na kraju svoje karijere, Milivoje je prešao u Beograd gde je postao načelnik u Ministarstvu pravde. Na slikama se vide okupljanaj bivših maturanata I beogradske gimnazije među kojima je Milivoje Radovanović, Slobodan Jovanović i drugi tada ugledni građani Beograda.

 

Okupljanje nekadašnjih maturnata I beogradske gimnazije (Milivoje Radovanović prvi red krajnje desno)

Okuplajnje nekadašnjih maturnata I beogradske gimnazije (Milivoje Radovanović prvi red krajnje levo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *