Skip to content

Personal stories

Breda Kalef
Breda Kalef is an opera singer and opera diva from Belgrade. She was interviewed by students  regarding  the film "Three Promises" which was based on her true life story. You can watch the film here  https://www.centropa.org/cs/node/29602
Božidar Jovanović
Božidar Jovanović (1925-1990), a civil engineer, had an important and decisive contribution to the construction of New Belgrade. His short biography is written by his granddaughter Sofija Jovanović, a participant of our project.
Svetozar Jovašević
Svetozar Jovašević was born into a Jewish family in Belgrade, before the beginning of the Second World War. He shared his story with us.
Andrej Tumpej
Andrej Tumpej (1886-1973), was a priest of the Catholic Church of St. Cyril and Methodius in Belgrade, who was posthumously recognised by the state of Israel as a "righteous among nations", for helping Jews during the Second World War.
Aleksandar Ajzinberg
Aleksandar Ajzinberg rođen je 1930. godine u Beogradu u jevrejskoj porodici. U vreme nemačke opupacije od 1941. godine zatvoren je zajedno sa roditeljima, a početkom 1942. pobegao je sa majkom u Homoljske planine gde se krio do oktobra 1944. godine.
Hilda Dajč
Hilda Dajč je rođena 1922. u aškenaskoj porodici u Beču. Posle gimnazije, Hilda se upisala na studije arhitekture, na Beogradskom univerzitetu.   Ubrzo se u okupiranom Beogradu, sa početkom progona Jevreja, Hilda dobrovoljno prijavila da volontira u  logoru kao medicinska sestra. Datum smrti Hilde Dajč nije poznat, ali se pretpostavlja da je ubijena u gasnom kamionu u periodu  od marta -10. maja 1942.u gasnom kamionu.
Oto Bihalji Merin
Oto Bihalji-Merin bio je jugoslovenski književnik, publicista, istoričar umetnosti i likovni kritičar jevrejskog porekla, rođen je kao Oto Bihali. Posebne zasluge ima za promovisanje naivne umetnosti u Jugoslaviji.
Porodica Minh
Porodica Minh je dala veliki doprinos razvoju industrije u Srbije na prelazu 19. u 20. vek. Zbog svog jevrejskog porekla tokom Drugog svetskog rata pojedini članovi su stradali, dok  se deo članova odselio u inostranstvo. Celokupna imovina im je oduzeta.
Porodica Petronijević
Pojedini članovi porodice Petronijevića  su ostavili važan  istorijski trag u modernoj istoriji Srbije. Danas se u zgradi u kojoj su živeli nalazi Spomen kuća porodice Petronijević
Milivoje Radovanović
Milivoje Radovanović je bio  sudija u raznim delovima u Srbije.  Krajem karijere je prešao u Beograd gde je postao načelnik u Ministarstvu pravde.
Milan Sekulić
Milan Sekulić  bio je poznati arhitekta u međuratnom periodu, i veliki kolekcionar, koji je zajedno sa ženom Pavom,  sakupio vrednu zbirku ikona, ali i drugih umetničkih dela. Celokupnu umetničku baštinu koju su decenijama sakupljali, Sekulići su 1970. ostavili su gradu Beogradu.
Josip Slavenski
Legat  jugoslovenskog kompozitora hrvatskog porekla Josipa Slavenskog otvoren je 8. decembra 1983. godine u stanu na petom spratu zgrade broj 1 na trgu Nikole Pašića. Ovde se nalazi njegova radna soba preseljena iz Svetosavske ulice broj 33 gde je kompozitor živeo i radio do svoje smrti 1955. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama