Skip to content

BALKANOFONIJA U LEGATU SLAVENSKI

Legat  jugoslovenskog kompozitora hrvatskog porekla Josipa Slavenskog otvoren je 8. decembra 1983. godine u stanu na petom spratu zgrade broj 1 na trgu Nikole Pašića. Ovde se nalazi njegova radna soba preseljena iz Svetosavske ulice broj 33 gde je kompozitor živeo i radio do svoje smrti 1955. godine. U živopisnom prostoru balkanske etno dekoracije, nalaze se njegovi lični predmeti, rukopisi, klavir, različiti instrumenti, pisma, biblioteka, nototeka i fotografije.

 

Arhivski materijali u Legatu Slavenski

Posetili smo legat Josipa Slavenskog, kompozitora  koji  se u svom radu inspirisao  muzičkim folklorom različitih naroda Balkana. Taj duh Balkana ogleda se i u dekoraciji prostora – pirotski, ručno bojeni ćilimi, bosanski stočići iz Konjica (BiH) drvene stolice iz Crne Gore kao i različiti, narodni muzički instrumenti.

Velika biblioteka obuhvata čak 3360 predmeta od kojih su muzički 1271, 822 knjige, stotine gramofonskih ploča, magnetofosnih traka i više od hiljadu pisama. Pored toga, u Legatu se čuvaju, pored muzičkih, knjige iz različitih naučnih oblasti – fizike, hemije, astronomije, linvistike. U bibilioteci su brojne biografije slavnih kompozitora, a retka kolekcija rečnika  svedoči da se  Josip Slavenski dopisivao sa prijateljima na čak jedanaest jezika.

U prostoru posvećenom ovom kompozitoru nalazi se i koncertna sala sa oko sedamdesetak mesta koja služi kao zanimljiv koncertni prostor.

Koncertni deo Legata Slavenski

U njegovu čast muzička škola pri  muzičkoj Akademiji u Beogradu nazvana je MŠ Josip Slavenski

Knjigu o Josipu Slavenskom pod nazivom JOSIP napisala je njegova supruga Milana Slavenski.

 

LIČNA PRIČA

Josip Štolcer Slevenski se rodio se 11. maja 1896. godine u Čakovcu (današnja Hrvatska), kao najstarije dete seoskog muzičara Josipa Štolcera i Julije Novak.
Iako je prvo završio pekarski zanat, od 1913. godine počeo  je da pohađa muzičke akademije u Budimpešti, a kasnije i u Pragu.

Gitara i pirotski ćilimi su deo stalne postavke Legata Slavenski

Kada se posle Prvog svetskog  rata se vratio u Čakovec,  pod idejama panslavizma i „balkanofilstva“, sve češće  se potpisisvao kao „Slavenski“. Ovo prezime je legalizovao 1930. godine.

Posle 1924. godine živeo je između Pariza i Beograda gde je počeo  da radi u Muzičkoj školi (danas „Mokranjac“) i u Drugoj muškoj gimnaziji. Tada nastaju njegova  najvažnija dela ( Balkanofonija, izvedena 1928. godine u Beogradu, naredne u Berlinu, a u sledećih deset godina  osamdeset i tri puta, po čitavom svetu).

Lični predmeti Josipa Slevenskog

Godine 1934. Slavenski je komponovao kantatu Religiofonija (Simfonija Orijenta), ali njegova izdavačka kuća 1935.  u vreme narastujećeg nacizma i fašizma u Evropi, odbila je ovo delo pošto muzika Jevreja i budista nije više bila rado prihvaćena. Od 1945. radio je  kao vanredni, a od 1949. kao redovan profesor Muzičke akademije u Beogradu. Umro je 30. novembra 1955. godine u Beogradu.

Posetu Legatu organizovali smo zajedno sa učenicima MŠ Josip Slavenski.

Prof. Maja Keskinov zajedno sa učenicima Muzičke škole Josip Slavenski

Pripremila : Sofija Zdravković