Skip to content

BLOK 23

GDE SE NALAZI?

Blok 23 se nalazi između ulica Milutina Milankovića, Milentija Popovića,Antifašističke borbe i Autoputa ka Zagrebu.

ISTORIJAT

Blok 23 počeo je da se gradi 1969, a završen je 1976.godine. To je je ugaoni blok pravougaonog oblika (sličan Bloku 21), u kojem se nalaze 4 solitera od 21 sprata, i 2 podužno postavljene zgrade od 10 spratova. Još 2 zgrade se nalaze po sredini bloka u obliku meandra od 4 sprata. Arhitekte ovog bloka su bili: Aleksandar Stjepanović, Branislav Karadžić i Božidar Janković. Oni su za projekat bloka 21 dobili nagradu Salona arhitekture 1975. godine.

U bloku je sagrađeno 2100 stanova za planiranih 7560 stanovnika. Blok je naručila  Jugoslovenska narodna armija , ali su stanovi, osim za zaposlne u JNA bili namenjeni i drugim građanima.

Lamela u Bloku 23

Od planiranih objekata društvene namene sagrađeni su: dva vrtića (nekada "Vesna") osnovna škola "Laza Kostić" (nekada "Sedam sekretara SKOJ-a") i centar mesne zajednice (nekada "Milentije Popović) koja je sagrađena 1973. godine.

Godine 1978. arhitekte Božidar Janković, Branislav Karadžić i Aleksandar Stjepanović dobili su nagradu Grada Beograda za projekat OŠ "Sedam sekretara SKOJ-a". Zanimljivo je da je dizajn enterijera posebno brižljivo osmišljen a tada popularna firma za izradu nameštaja "Lesnina" iz Slovenije  je opremala prostorije škole.
Prema planu trebalo je da se izgradi i objekat samačkog hotela, koji nije izgrađen a na čijem mestu je tokom 2000-tih započeta izgradnja poslovnog objekta.

OŠ "Sedam sekretara SKOJ-a, (sada OŠ Laza Kostić ) 1973.

Na uglu ulica Antifašističkih brigada i autoputa  2009. godine počela je izgradnja poslovne zgrade po projektu arhitekte Milan Dimitrijevića. Zgrada B23, kako se  naziva, je 2011. godine završena u haj tek stilu  uz smeli dodatak, jedinstven u Beogradu  – kružnim helidromom prečnika od 26m.

IZGLED

Stanovi su konciprani sa fleksibilnim osnovama stanova(otvoreni plan + spavaći deo), u prizemlju zgrada su isplanirani prostori namenjeni kućnom savetu i dnevnom boravku dece, a na krovnim terasama najmanje po jedan slikarski atelje. U prostoru između kula izgrađena je polu-ukopana podzemna garaža.

Blok 23 je postao popularan kao pravi primer brutalističke arhitekture, zbog masivnih betonskih konstrukcija. U stručnim krugovima nazivan je i betonskim barokom zbog obilja betonskih elemanta na fasadi koji formiraju rešetkastu konstrukciju.

Iako na zgardama preovladava prirodan beton, dizajneri su detaljima stolarije uneli kolorit u betonske konstrukcije. Stanovi u Bloku 23 se smatraju za reprezentativne primere tzv. beogradske škole stanovanja i odlikuju ih kružno kretanje i adaptibilan raspored prostorija.
Vidljive su brojne izmene na fasadama i krovovima, dogradnje, promena stolarije i zastakljivanje terasa.

Pripremio: Filip Šuica