Скочи на садржај

LIČNE PRIČE

Breda Kalef
Breda Kalef je operska pevačica i primadona opere u Beogradu. Intervju sa njom uradili su naši učenici, povodom filma "Tri obećanja"https://www.centropa.org/cs/node/29602
Božidar Jovanović
Božidar Jovanović (1925-1990), građevinski inženjer imao je važan i odlučujući doprinos u izgradnji Novog Beograda. Njegovu kratku biografiju piše njegova unuka Sofija Jovanović, učesnica našeg projekta.
Svetozar Jovašević
Svetozar Jovašević rođen je u jevrejskoj porodici u Beogradu, pred početak Drugog svetskog rata. Svoju priču podelio je sa nama.
Andrej Tumpej
Andrej Tumpej (1886-1973)  sveštenik katoličke crkve Sv.Ćirila i Metodija na Čukarici u Beogradu, u toku Drugog svetskog rata zbog pomaganja Jevrejima, postuhumno je odlikovan priznanjem Izraela kao "pravednik među narodima".
Aleksandar Ajzinberg
Aleksandar Ajzinberg rođen je 1930. godine u Beogradu u jevrejskoj porodici. U vreme nemačke opupacije od 1941. godine zatvoren je zajedno sa roditeljima, a početkom 1942. pobegao je sa majkom u Homoljske planine gde se krio do oktobra 1944. godine.
Hilda Dajč
Hilda Dajč je rođena 1922. u aškenaskoj porodici u Beču. Posle gimnazije, Hilda se upisala na studije arhitekture, na Beogradskom univerzitetu.   Ubrzo se u okupiranom Beogradu, sa početkom progona Jevreja, Hilda dobrovoljno prijavila da volontira u  logoru kao medicinska sestra. Datum smrti Hilde Dajč nije poznat, ali se pretpostavlja da je ubijena u gasnom kamionu u periodu  od marta -10. maja 1942.u gasnom kamionu.
Oto Bihalji Merin
Oto Bihalji-Merin bio je jugoslovenski književnik, publicista, istoričar umetnosti i likovni kritičar jevrejskog porekla, rođen je kao Oto Bihali. Posebne zasluge ima za promovisanje naivne umetnosti u Jugoslaviji.
Porodica Minh
Porodica Minh je dala veliki doprinos razvoju industrije u Srbije na prelazu 19. u 20. vek. Zbog svog jevrejskog porekla tokom Drugog svetskog rata pojedini članovi su stradali, dok  se deo članova odselio u inostranstvo. Celokupna imovina im je oduzeta.
Porodica Petronijević
Pojedini članovi porodice Petronijevića  su ostavili važan  istorijski trag u modernoj istoriji Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama